A Monster Calls (2016) er en vond og sårbar monsterfilm som kombinerer animasjon, fantasy og en sær realisme bundet sammen i en fortelling om tap og skyldfølelse.

Filmen er basert på Patrick Ness sin bok A Monster Calls fra 2011. Den handler om en 13 år gammel gutt som får besøk av et gammelt monster da moren blir kreftsyk. Regissør Juan Antonio Bayona, skaper et velkomponert mesterverk hvor fantasien til en liten gutt drar oss inn i en forferdelig virkelighet. Store såre og vonde temaer gir publikum en konstant klump i magen.

 

Hovedkarakteren i filmen, Conor (Lewis MacDougall) opplever mye. Hans kreftsyke mor har lagt livet hans i en klem og satt det i en ensom eksistens. Med en far som bor i USA, og en veldig streng bestemor, kan man trygt si at Conor ikke lever en 13 årings optimale liv. Og ikke nok med det, i tillegg blir han mobbet av en gutt på skolen.

En natt blir Conor oppsøkt av et monster (Liam Neeson) som tilbyr hjelp, men hjelpen kommer med en pris. Conor må fortelle monsteret om marerittene han drømmer hver natt siden moren ble kreftsyk. Ettersom faren bor i USA, gir Liam Neeson monsteret enn følelse av en «father-figure» ovenfor Conor.

 

Filmens fantasiverden er en god blanding av folkeeventyr og visuell fortellerglede. For mange kan en film som heter «A Monster Calls» danne forventninger om at denne filmen er ren fantasy. Det er ikke sant. Monsteret tar Conor gjennom tre små historier som skal hjelpe han til å finne et svar på marerittene han har. De to første historiene leker med forventningene våre og spiller på små og smarte animasjoner som poengterer sære og spesielle vendepunkt.

Den siste historien er basert på Conors virkelighet. Her setter filmen inn magiske elementer, musikk og animasjoner til å visualisere Conors verden.

 

Fra erfarne skuespillere til sårbare karakterer

Lewis MacDougall bærer veldig mye av filmens tunge scener på sine skuldre, og det viser seg til å være en tung oppgave for den da 14 år gamle unge skuespilleren. Men han klarer allikevel å dra Conor gjennom drømmer, håp og sorg. Liam Neeson, en anerkjent Hollywood skuespiller, gir mye kraft til monsteret å gir det en viss følelsesladd menneskelighet. Star Wars stjerne Felicity Jones treffer oss hardt i magen med sin døende rollefigur.

Regissør J. A. Bayona sprer filmens triste og sårbare scener gjennom hovedpersonene og den 108 minutter lange filmen lager en god blanding mellom skuespill og handling.

A Monster Calls er en film verdt å se. Den gir en god eventyrlig følelse samtidig som den drar publikum gjennom en tøff reise med mye følelser. Anbefales sterkt!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.